Openingstijden & toegangsprijzen

Seizoen 2022 loopt van 26 juni tot en met 2 oktober.
Meer informatie volgt in de loop van februari.

Rondleidingen

Voor wie liever niet alleen wil dwalen door de expositie, biedt Lustwarande onder leiding van ervaren en bevlogen gidsen rondleidingen aan langs een selectie van de kunstwerken.

"Wat een super goeie gidsen hebben jullie ons geleverd! Echt geweldig! Iedereen (!) dolenthousiast.Veel dank hiervoor".

"Van zowel leerlingen als collega's heb ik zeer enthousiaste verhalen terug gekregen. Een groot succes dus. In totaal ging het om 73 leerlingen met 4 begeleiders. Wellicht tot volgend jaar."

"De rondleidingen door Lustwarande waren een succes. Ook de slechtlopende dames hebben ervan genoten."

Lustwarande '19 - Delirious (2019) photography Maarten Nauw

Lustwarande'18 - Hybrids (2018) photography Gert Jan van Rooij

Lustwarande '18 - Hybrids (2018) photography Gert Jan van Rooij

Educatie

Lustwarande brengt met zijn educatieve producten hedendaagse kunst op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van leerlingen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. De beeldende kunstprojecten van Lustwarande spelen in op de tijdsgeest. Het didactische concept van de educatieve producten wordt hierop afgestemd.

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs werkt Lustwarande voor de ontwikkeling en toetsing van de ideeën aan de praktijk samen met een vakdocent en leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg. De producten zijn altijd zowel actief, receptief als reflectief.

Het kunstblad
Educatieve producten voor het voortgezet onderwijs, die aansluiten bij het actuele programma van Lustwarande, hebben de vorm van een kunstblad – een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4 – waarop de thema’s van de expositie nader uitgewerkt worden.
Op de voorzijde van het kunstblad wordt informatie gegeven over de actuele expositie en worden er thema’s aangereikt die daarbij aansluiten.
Op de achterzijde worden korte opdrachten bij de thema’s aangereikt. Deze opdrachten zijn bedoeld als inspiratie voor de eindopdracht.

In het kader van STATIONS is het kunstblad Mastering My Universe ontwikkeld, dat te bestellen is in onze webwinkel. Mastering My Universe is de vierde uitgave in de reeks.

Mastering My Universe
Kunst kan je naar een andere wereld, een andere werkelijkheid brengen. Soms door je aan de werkelijkheid te laten ontsnappen met een vrolijke, lichtvoetige afleiding of andere keren door levensvragen aan de orde te stellen die raken aan de kern van het mens-zijn.

De expositie STATIONS (2021) toont Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die al eerder werk exposeerden in bij Lustwarande. Toen nog jonge talenten, nu bekend en met een zeer rijke staat van dienst. De voorzijde van Mastering My Universe focust op een van de deelnemend kunstenaars, Ugo Rondinone, wiens werk zo veelzijdig en bijzonder is dat hij voor de vierde keer werd uitgenodigd.

Rondinone werkt met een veelheid aan materialen en technieken. Hij laat ons de alledaagse wereld als iets buitengewoons ervaren, waarbij de natuur voor de kunstenaar een spiegel van menselijke emoties is. Hieruit vloeien drie thema’s voort: de kwetsbare mens, bijzonder alledaags en de mens = natuur.

Op de achterzijde van Mastering My Universe worden deze thema’s verder uitgewerkt aan de hand van voorbeelden van andere kunstenaars en drie individuele opdrachten. De centrale vraag aan de leerlingen is: wat zijn jouw idealen, drijfveren, dromen, angsten twijfels, maar ook wat doet jou lachen, waar hoop je op en waar word je gelukkig van? Welke emotie zou je als inspiratie voor een werk willen gebruiken?

Doelgroepen
Mastering My Universe is geschikt voor bovenbouw PO, onderbouw VO (vmbo tot vwo) en voor bovenbouw CKV (vmbo tot vwo) en kunst beeldend (vmbo tot vwo) en is los van de expositie STATIONS te gebruiken.
De docent kan voor de bovenbouw PO en onderbouw VO de opdrachten iets meer toelichten en uitleggen.

Mastering My Universe bestaat uit een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4.

Webwinkel

Primair onderwijs en BSO

Voor het primair onderwijs en de buitenschoolse opvang ontwikkelt Kunstlab Tilburg bij Lustwarande projecten op locatie.

Marika Taborsky, initiatiefnemer Kunstlab: ‘De unieke locatie park De Oude Warande biedt kinderen de ruimte om zelf op ontdekking te gaan. Veel beelden mogen worden aangeraakt, wat in musea meestal niet het geval is, waardoor kinderen zich vrijer en meer op hun gemak voelen om op onderzoek uit te gaan. We zijn daarom erg enthousiast over onze samenwerking met Lustwarande en nodigen scholen van harte uit om deel te nemen aan dit bijzondere educatieproject.‘

Leren met kunst kan op veel manieren. Voor onderbouw (groep 3-5) ligt de nadruk op de zintuigelijke ervaring en gaan kinderen d.m.v. kijk- en taalspelletjes op zoek naar de woorden bij een kunstwerk.
Met de bovenbouw (groep 6-8) onderzoeken we ook de ideeënwereld en het maakproces. Hoe komt een beeld tot stand? Welke materialen gebruiken kunstenaars?

Eten & drinken

Callum Mortons Grotto

In 2009 werd in het centrum van De Oude Warande Callum Mortons paviljoen Grotto gerealiseerd. Grotto is het enige permanente kunstwerk van Lustwarande. Je kunt hier de ontstaansgeschiedenis lezen.

In Grotto kun je terecht voor een lunch, hapjes en drankjes.

Open dagelijks van 10.00 – 17.00 u.

Wanneer je Grotto met een groep van meer dan 12 personen wilt bezoeken, dien je te reserveren: 013-4686942. Online reserveren kan hier.

Tijdens exposities kan Grotto overdag niet afgehuurd worden voor besloten bijeenkomsten.

Grotto (2009) fotografie Callum Morton (l, m) / Marsel Loermans (r)

Auberge du Bonheur

Voor een uitgebreidere lunch of diner kun je terecht bij Auberge du Bonheur,
naast de hoofdingang van de expositie.

Lunch: 12.00 – 14.30 (ma t/m vr)
Diner: 18.00 – 22.00 (ma t/m za)

www.aubergedubonheur.nl

Voor reserveringen: info@bonheurhorecagroep.nl

tel: 013-4686942
Auberge du Bonheur

Route

Lustwarande – Platform for Contemporary Sculpture
park De Oude Warande
Bredaseweg 441


Auto
Parkeren:
Auberge du Bonheur / Navigatieadres: Bredaseweg 441
Tilburg University / Navigatieadres: Warandelaan 2
Niet parkeren bij CZ, Bredaseweg 443. Dit is privéterrein**.

Trein
Vanaf Centraal Station Tilburg: Neem de trein naar station Tilburg University.
Navigatieadres: Bredaseweg 441
Tijd die nodig is om naar de ingang van Lustwarande te lopen: ongeveer 20 minuten

Bus
Vanaf Centraal Station Tilburg: Arriva bus 2a of 4a
Bus 2a (bestemming Reeshof)
Halte: Prof. Cobbenhagenlaan.
Navigatieadres: Bredaseweg 441

Bus 4a (bestemming Reeshof)
Halte: Universiteit van Tilburg aan Hogeschoollaan.
Navigatieadres: Bredaseweg 441

Duur wandeling naar de ingang van Lustwarande: ongeveer 15 minuten.

Taxi
Taxi 013 455 5555 (Taxi Korthout)
Tarief: ca. €12,00

Fiets
Je kunt een NS-fiets huren op de stations van Tilburg (Tilburg Centraal: noordzijde, rechteruitgang)
Tarief: € 3,85 voor 24 uur
Met de fiets van centraal station Tilburg naar de oude Warande: ca. 4 km, 20 minuten.
Navigatieadres: Bredaseweg 441 (parkeerplaats Auberge du Bonheur)
Fietsen zijn overal toegestaan in het park. Naast de kassa en naast paviljoen Grotto zijn er fietsrekken.