Quest for Solace

educatief product

Lustwarande brengt met zijn educatieve producten hedendaagse kunst op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van leerlingen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. De beeldende kunstprojecten van Lustwarande spelen in op de tijdsgeest. Het didactische concept van de educatieve producten wordt hierop afgestemd.

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs werkt Lustwarande voor de ontwikkeling en toetsing van de ideeën aan de praktijk samen met een vakdocent en leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg. De producten zijn altijd zowel actief, receptief als reflectief.

Het kunstblad
Educatieve producten voor het voortgezet onderwijs, die aansluiten bij het actuele programma van Lustwarande, hebben de vorm van een kunstblad – een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4 – waarop de thema’s van de expositie nader uitgewerkt worden.
Op de voorzijde van het kunstblad wordt informatie gegeven over de actuele expositie en worden er thema’s aangereikt die daarbij aansluiten.
Op de achterzijde worden korte opdrachten bij de thema’s aangereikt. Deze opdrachten zijn bedoeld als inspiratie voor de eindopdracht.

In het kader van de expositie GODHEAD is het kunstblad Quest for Solace ontwikkeld, dat te bestellen is in onze webwinkel. Quest for Solace is de vijfde uitgave in de reeks.

QUEST FOR SOLACE
GODHEAD – Idols in Times of Crisis onderzoekt de kracht van hedendaagse figuratieve en abstracte sculptuur als idool. Het idool is wereldwijd door de mens ontwikkeld om mythe en geloof in menselijke vorm uit te drukken. Deze objecten komen we tegen als religieuze sculptuur, standbeeld, monument, totem, amulet of talisman.
Vooral in tijden van crisis en rampspoed, wanneer de mens zijn kwetsbaarheid voelt, blijkt de heilzame kracht en werking van idolen het sterkst. Op dit moment leven we in een wereld waarin grote vraagstukken strijden om onze aandacht: wat is mijn/onze identiteit? Hoe verhouden we ons onderling, tot de natuur en de aarde, nu er een groeiend besef is dat de aarde kwetsbaar is en haar bronnen eindig lijken te zijn? Deze vraagstukken maken dat er een hernieuwde aandacht is voor beelden die ons hoop, kracht en moed kunnen geven.

De voorzijde van Quest for Solace focust op de geschiedenis en de vele verschijningsvormen van het idool.
Op de achterzijde van Quest for Solace komen aan de hand van werk van zes kunstenaars uit GODHEAD – Idols in Times of Crisis verschillende inspiratiebronnen, materiaalkeuze en figuratie vs. abstractie aan bod.
De centrale vraag aan leerlingen bij de eindopdracht is: wat geeft jou hoop, troost of bescherming in deze ingewikkelde wereld? Aan welke idolen heb jij op dit moment behoefte of voor wie/wat zou je een monument willen oprichten?

Doelgroepen
Quest for Solace is geschikt voor bovenbouw PO, onderbouw VO (vmbo tot vwo) en voor bovenbouw CKV (vmbo tot vwo) en kunst beeldend (vmbo tot vwo) en is ook los van de expositie GODHEAD te gebruiken.

Quest for Solace bestaat uit een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4. Een pakket (15 ex.) is voor € 49,95 (excl. verzendkosten) verkrijgbaar in onze winkel.

Docenteninfo
Voor docenten is extra informatie beschikbaar over de kunstwerken die op het kunstblad afgebeeld zijn. Dit is gratis te downloaden. In de docenteninfo wordt korte informatie over elk van de kunstwerken op het kunstblad aangereikt: hiermee kan de docent bijvoorbeeld een korte inleidende les samenstellen. Dit omdat het om kunstwerken gaat die mogelijk niet bij alle docenten bekend zijn vanwege de actualiteit of omdat de beelden uit andere dan westerse culturen afkomstig zijn. Daarnaast kunnen de afbeeldingen op de pdf ook in de les op het beeldscherm getoond en gezamenlijk besproken worden.
In de docenteninfo is een extra pagina met afbeeldingen en vragen voor leerlingen opgenomen die uitgeprint kan worden voor de leerlingen. Daarop staan vergelijkende kunstanalyse-opdrachten, die aansluiten bij de andere opdrachten op de achterkant van het kunstblad. Deze pagina met opdrachten kan gebruikt worden tijdens een bezoek aan expositie, maar kan ook alleen in de les gebruikt worden. De eindopdracht van Quest for Solace is open gehouden zodat docenten en/of leerlingen zelf kunnen kiezen voor het formaat en materiaalkeuze van het eindwerk. Zo kunnen docenten de aangereikte inhoud optimaal aan laten sluiten bij hun leerlingen, leerdoelen, visie en schoolcontext.

Download de docenteninfo hier.